Ko govorimo o supanju, največ pozornosti pogosto požanje oprema. To ni nič presenetljivega in nič slabega – oprema namreč predstavlja nujno komponento za supanje, predvsem začetniki pa imajo na tem področju ogromno vprašanj in težav. Na srečo osnovno opremo predstavljata le dva kosa – napihljiv sup oziroma deska ter primerno veslo.

S tem smo z osnovno opremo opravili, nato pa imamo na izbiro še raznoliko ponudbo dodatne opreme. S čim vse se lahko opremimo, je odvisno od trgovca, pri katerem opremo izbiramo. Gotovo bodo na voljo razne tlačilke za napihljiv sup, po uporabnosti pa izstopajo še torbe za shranjevanje in prenašanje opreme, varnostni trakovi, predvsem pa veliko oblačil in druge opreme, ki pride prav pri vodnih aktivnostih. Zahtevnejši uporabniki bodo izbirali še med nekaterimi dodatki, s katerimi je možno sup bolje upravljati.

Če govorimo o osnovni opremi, pa moramo pozornost usmeriti nazaj na desko in veslo za SUP. Že na tem področju je treba predelati dovolj informacij, kar je predvsem za začetnike lahko velik zalogaj. Katero desko izbrati in katero veslo za SUP je najboljše? Enostavnih odgovorov ni, čeprav so v ponudbi kompleti opreme, ki se oglašujejo kot vsestranski in primerni za vsakega začetnika. Res je, da bodo ti kompleti ugodili vsem nalogam v sklopu osnovne uporabe, a v mnogih ozirih potencial pri supanju tudi omejujejo. Smiselno je torej že osnovno opremo izbrati glede na želje in pričakovanja posameznega uporabnika.

Napihljiv sup ima kar nekaj pomembnih lastnosti, na podlagi katerih se odločamo. Predvsem je treba upoštevati volumen, ki določa nosilnost deske, seveda pa izberemo tudi primerno velikost. Večji kot je napihljiv sup, večja bo nosilnost, prav tako je običajno boljša stabilnost. Veslo za SUP izbiramo na podlagi kvalitete materialov – najbolje je poseči po steklenih vlaknih, ki predstavljajo za osnovne uporabnike idealno razmerje med ceno in kvaliteto.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *